Op zich vind ik het zelf scannen in de supermarkt best een goed idee. Je weet dan direct zeker wat iets kost. Van prijskaartjes en actiebordjes kan je niet op aan. Het is wel opletten dat je niets vergeet te scannen. Ik tel altijd nog even het aantal artikelen voordat ik de scanner inlever. Het afrekenen gaat daarna helaas niet altijd vlot.

Toen ik mij vandaag met mijn bonuskaart identificeerde bij de zelfscankassa, meldde deze: “u kunt hier niet met uw bonuskaart afrekenen. Neem een andere kassa, of vraag hulp.” De kassa’s naast mij waren bezet, dus besloot ik hulp te vragen. Er stonden maar liefst twee medewerksters klaar. Nou ja, eigenlijk stonden ze vooral druk met elkaar te praten. Toen ik eindelijk hun aandacht had getrokken, verscheen alsnog het betaalscherm.

Ik betaalde, ook zeer modern, contactloos. Tot mijn verrassing zag ik dat ik 4,95 afrekende, terwijl ik me herinnerde dat ik voor 14,40 had gescand. Ik vroeg daarom een complete bon. Deze was kort en geen van de producten die daarop stonden zat in mijn kar.

Nogmaals een medewerkster gewenkt. Ja, ik had wel alles gescand. Nee, dat waren mijn boodschappen niet op die bon. Ja, ik had mijn scanner wel ingeleverd. Ja, ik had mijn bonuskaart wel gebruikt bij de kassa.

De medewerkster slaakte een diepe zucht. “Nou dat moet u opnieuw afreken. Wat u al betaald heeft krijgt u dan natuurlijk terug. Ik kan dat nu even niet voor u regelen, want het is erg druk. Maar ik loop wel even mee naar de servicebalie.” Ze legde het bonnetje bij de servicemedewerker neer. “Deze meneer moet even opnieuw afreken en dit krijgt hij terug.”

Ook bij de service balie was het druk. Er waren nog drie wachtenden voor mij. Maar toen wilde de medewerker dan toch van mij weten wat er aan de hand was. “Nou dan moet ik alles opnieuw scannen,” concludeerde hij gelaten.

Nadat dat was gebeurd, mocht ik nog 9,,45 bijbetalen. Het afrekenen heeft mij alles bij elkaar een kwartier gekost. Eerlijk duurt het langst.

En probeer dit maar eens bij de winkel onder de aandacht te brengen.

 

P.S.

Een week later was ik weer in de winkel. Nadat ik tot drie keer toe vergeefs een handscanner had proberen te bemachtigen met mijn klantenkaart, meldde ik mij toch maar weer bij de servicebalie.

”Oh dan is uw kaart geblokkeerd. Dan heeft u de vorige keer niet goed afgerekend.”