Van 1989 tot en met 1997 verscheen het wonderlijke tijdschrift Secrete penitentie : bijdragen tot de geschiedenis der Nederlandse satire. Het tijdschrift had naar eigen zeggen geen abonnees, maar het kon je zo maar gebeuren dat je het toegestuurd kreeg. Ik was een van de gelukkigen die het mocht ontvangen. De redactie verschool zich achter pseudoniemen en ook het redactieadres was uitermate mistig. Het zwierf van een postbus in Amsterdam Zuidoost, via een adres in Velsen Noord naar Wateringen. Er was verder geen regelmaat te ontdekken in de verschijning van de nummers.

Het tijdschrift pretendeerde over de Nederlandse satire te gaan, maar de facto ging toch wel een heel groot deel van de teksten en studies over Broer Cornelis. Af en toe kwam er een andere satirische tekst aan bod en op een gegeven moment was er een vaste column, waarin ene Deken Daalberg 'geleerde' Neerlandici onder handen nam.

Ik heb het tijdschrift altijd trouw en met plezier gelezen, totdat het opeens, zonder enige kennisgeving, ophield te verschijnen.

Enige tijd later trof ik de artikelen uit Secrete Penitentie aan op een website bij "multimania" in Frankrijk. Het was een chaotische website die ook nog eens vergeven was van pop-up-advertenties. Ik prijs mij gelukkig dat ik toen alle artikelen heb gedownload met het idee dat een digitale versie van het tijdschrift mij ooit nog eens van pas zou kunnen komen. Dat bleek echter een verkeerd idee te zijn. De teksten stonden geduldig bij mij op de harde schijf en ik heb er niet meer naar omgekeken. Enkele weken geleden kwam ik ze opeens weer tegen en ik vroeg me af hoe deze artikelen op dit moment op internet te vinden zouden zijn. Het antwoord was: niet. Multimania blijkt van het net verdwenen en hoe ik ook zocht, ik kwam uitsluitend verwijzingen tegen en nergens de artikelen zelf.

Ik heb nu besloten de teksten op mijn eigen website te publiceren en zo weer toegankelijk te maken voor geïnteresseerden. U vindt ze hier. Mogelijk overtreed ik daarmee auteursrecht of schend ik andere belangen. De weinige auteurs die zich wel onder hun eigen naam bekend hadden gemaakt, heb ik benaderd. Zij hebben toestemming gegeven voor plaatsing. Ik nodig de redactie en overige auteurs uit hun eventuele bezwaren bij mij kenbaar te maken. Ik zal die uiteraard honoreren. (Evenals hun anonimiteit.)

J.H.

18 januari 2015

 

P.S. 26 augustus 2016

Afgelopen week wees iemand mij op een mij onbekend grafschrift door Deken Daalberg. Deken Daalberg is natuurlijk de auteur van de rubriek 'Geleerde Neerlandici' in  Secrete Penirentie. Het lijkt erop dat Daalberg ook elders publiceerde, want de website Herkauwer's Blog heeft, behalve het genoemde grafschrift, nog een aantal bijdagen van hem/haar. (Een deken als kerkelijk ambt is is natuurlijk een man, maar b.v. in de advocatuur zou het ook een vrouw kunnen zijn.)  Er is zelfs ergens sprake van 'het pak van Daalberg'. U kunt het bedoelde grafschrift hier vinden en de lijst met bijdagen op de betreffende website hier.