2020 is net begonnen. Veel mensen hebben zich voorgenomen nu eindelijk eens wat aan sport te gaan doen en misschien hebben jullie Pijnenburgers jezelf ook wel sportieve doelen gesteld.

Het is echter maar helemaal de vraag of dit goede voornemens zijn. Als we de bekende bioloog Midas Dekker mogen geloven is dat niet zo. Sport is volgens hem tegennatuurlijk. Nergers in de natuur vind je dieren die voor hun plezier meer bewegen dan noodzakelijk is. Dat is verkwisting van energie. Er is bijvoorbeeld niet zo iets als een sportkonijn.

Ook voor mensen is sport een slecht idee. Omdat voedsel heel lang schaars is geweest, zijn wij mensen geprogrammeerd daar zuining mee om te gaan. Als er eten is, moeten we het er van nemen. We eten graag zoet, vet en veel. Wat we niet direct nodig hebben, slaan we op als een interne vetlaag. Dat is een mooie reservevoorraad die niet bederft en makkelijk mee te nemen, maar moeilijk te stelen is.
Verder moeten we ons vooral rustig houden, want hoe meer we bewegen, des te eerder we weer op zoek moeten naar eten.
De mensen die niet goed waren in vreten en luieren zijn uitgestorven.

Allemaal waar, maar niet de volledige waarheid. Het sportkonijn bestaat namelijk wel.

En niet alleen het sportkonijn. Ook de sportvink, de sportkoe en de sportolifant. Eigenlijk is er van ieder dier wel een sportversie. Zij bewegen allemaal meer dan nodig is om eten te zoeken of zich voort te planten. Zij lijken plezier te hebben in bewegen. Ze huppelen en dollen en lopen doelloos heen en weer. Dat doen ze omdat ze jong zijn en moeten uitproberen hoe hun lichaam werkt.

Als je het zo bekijkt zijn sporters helemaal zo vreemd nog niet. Ze zijn alleen wat langer, of opnieuw, jong.

Ik wens jullie dan ook een heel jeugdig 2020. 

 

Verschenen in: Stretcher,  Clubblad van de Atletiekvereniging Pijnenburg Soest. Jaargang 33 (2020), nr. 1. P. 8.