Enkele weken geleden was ik "bijzitter" bij het afnemen van mondelinge examens literatuur op een middelbare school. Een van de leerlingen had Bordewijks Bint op de lijst staan. Na het examen spraken de docent en ik nog even verder over dit boek, dat tot mijn favorieten behoort. De docent vertelde mij van een theorie dat het personage Bint mede op Mussolini gebaseerd zou zijn. De naam "E.O. Bint" zou een anagram zijn van "Benito".

Ik vond dat een verrassende vondst. Ik had er nog nooit van gehoord en ik kon mij ook niet herinneren dat er in het boek voornamen of initialen van Bint werden genoemd. Op zich zou het natuurlijk kunnen. Bint is van 1934. Mussolini was toen al lang en breed aan de macht. Ook de mededeling dat Bint van een vakantie met zijn nieuwe aanpak voor de school was teruggekomen, zou op een vakantie in Italiƫ kunnen duiden.

Op internet vond ik een verwijzing naar een artikel in de Volkskrant van 18 november 2011 door Arjan Peeters: 'Archetype.' In dit artikel presenteert hij bovenstaande theorie als een feit en weet hij zelfs Bints volledige voornamen te noemen: Eduard Oswald.Toch kon ik dit niet zo maar aannemen. Ik heb dus het boek opnieuw gelezen op zoek naar de voornamen en/of initialen van Bint. De editie die ik daarvoor heb gebruikt is onderdeel van deel 1 van het Verzameld werk, 's Gravenhage 1982. Maar, nergens voornamen of initialen te vinden. Achter in deze editie worden de verschillen met de eerste druk aangegeven. Ook daarin geen voornamen of initialen. En ook in de latere synopsis en het filmscript dat Bordewijk op grond van Bint heeft geschreven (Verzameld werk, deel 11) is niets te vinden.

Dat is toch wonderlijk. Hoe kan zo'n canard nu de wereld in komen? Ik heb nog via e-mail navraag gedaan bij Arjan Peeters, maar tot dusverre geen reactie gekregen.