Gisteren was ik bij het concert van Wende Snijders en het Gelders Orkest in Paradiso. Het was voor mij sowieso een belevenis, want ik was nog nooit in Paradiso geweest, hetgeen mij terecht kenmerkt als provinciaaltje.

De ruimte was verrassend compact. Aangezien het Gelders Orkest met zo'n 60 man was uitgerukt, vulde het podium bijna de helft van de zaal. De gespeelde nummers waren grotendeels afkomstig van de CD Last Resistance, maar het klonk natuurlijk minder 'Nackt' dan hetgeen ik desdestijds in Hedon (het Zwolse Paradiso) had gehoord. Dit is toch meer mijn smaak. Ik herkende ook enkele oudere nummers in een nieuw jasje. Het was heel mooi wat ze met 'As The Lady Walks Along' heeft gedaan. Het Gelders Orkest had ook enkele 'solo's', maar was er toch vooral als begeleiding voor Wende. Dat was iets waar enkele leden van het orkest op een eigen manier mee omgingen. Sommigen hadden een T-shirt aan met een opdruk die ik niet goed heb kunnen lezen. Iets van "F NOT NOW". Ik ben toch wel benieuwd waar dit op sloeg. Een hoorniste had een zonnebril op haar voorhoofd. Ik vermoedde dat dat tegen de halogeenlampen was die tussen de orkestleden waren opgesteld en af en toe zeer fel oplichtten. Ze heeft hem echter geen enkele keer echt opgezet. De slagwerksectie bestond maar liefst uit 7 man/vrouw en bleek in staat enthousiast tegendraadse ritmes te slaan. Er was ook een altviolist die er duidelijk minder zin in had. Bij een van de nummers waarbij het orkest Wende handklappend begeleidde liep hij er echt de kantjes van af.

Maar dit terzijde.

Tegen het einde van het concert maakte Wende op mij een onuitwisbare indruk door alle leden van het orkest uit haar hoofd bij naam aan het publiek voor te stellen. Zelf heb ik al moeite met een klas die half zo groot is. Nog imposanter was het toen het noemen van orkestlid Aristoteles gegiechel in zaal veroorzaakte. Wende stak heel even haar haar vinger priemend omhoog en keek daar verstoord bij. Het was direct helemaal stil. Dat is een heeel moeilijk kunstje.

Voor mijn volgende bezoek aan Wende zijn mijn verwachtingen hoog gespannen. Ik denk dat ze dan ook alle mensen in het publiek bij naam bedankt.

 

P.S.

Een oplettende lezeres heeft de T-shirts weten thuis te brengen. Ze blijken van H&M te zijn en de complete tekst is "IF NOT NOW WHEN". Dat is toch een stuk minder leuk dan zou kunnen. Ik kom zo al op "FF NOT NOW", of "IF NOT NOW WENDE".