Nu er de laatste tijd toch zo over voeding wordt geschreven …. Heb je je ooit afgevraagd hoe het komt dat Ethiopische hardlopers zoals Haile Gebrselassie en Kenenisa Bekele zo fantastisch presteren op de lange afstand? Goede techniek? Juiste genen? Veel trainen? ….. Nee hoor, niets van dat alles. Zelf zijn ze er ook eerlijk over: het komt door het eten van teff.

AartjesTeff is een graansoort (Eragrostis tef) die in Ethiopië al zo’n 6000 jaar wordt gecultiveerd en sinds kort ook in Nederland wordt verbouwd. Doordat de korrels erg klein zijn, is het niet mogelijk ze te pellen voordat ze gemalen worden. Teffmeel is dus altijd volkoren meel, wat betekent dat het rijk is aan voedingsvezels. Teff bevat verder veel meer langzaam verteerbare, complexe koolhydraten dan andere graansoorten. Bovendien bevat teff ijzer, calcium en andere stoffen die nodig zijn voor een goede zuurstofopname in het bloed. Kortom, allemaal zaken die je als duursporter heel goed kan gebruiken

Als triathleet moet je er dus veel van eten. Je kan er echter lastig brood van bakken, omdat het zo weinig gluten heeft. In Ethiopië maken ze er een soort pannenkoeken van. In Nederland bakt men meestal cake. Hierbij een recept waarmee je direct een flinke hoeveelheid kan bakken.

1000 gram

1000 gram

1000 gram

1000 gram

80 gram

10 gram

15 gram

Teff meel

boter

suiker

ei

citroenrasp

zout

bakpoeder

Doe de eieren in een kom met de suiker en klop dit in een paar minuten tot een luchtige massa. Doe daarna de boter erbij en klop het nogmaals goed door. Voeg daarna de meel en het bakpoeder toe. Klop alles goed door elkaar. Giet het mengsel in het bakblik en bak de cake op 225 graden Celsius in 30 minuten.

 

 

 

 

En is dat nou lekker, zo’n teff cake? …. Nou, zelf eet ik altijd chips.

 

Het Schieterje, juni 2011